Magamról

Gyenese László vagyok, főállásban a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában 1998. óta tanítok különféle szakmai tárgyakat, többek között hálózati ismereteket is, mint CISCO akadémiai oktató. Egyéni vállalkozóként elektronikai eszközök, vezérlések, webes beágyazott alkalmazások fejlesztésével és gyártásával, valamint szakmai oktatással foglalkozom.

MikroTik eszközzel néhány éve találkoztam először, egy SOHO router formájában. A konfigurációs felületet megnyitva meglepett az eszköz „tudása”, hogy a piacon kapható hasonló árú SOHO társaival szemben mennyivel több állítási lehetőséget tartalmaz.

Azóta kicsit jobban megismertem a RouterBoard-ot, mint hardvert, illetve a RouterOS-t, mint működtető szoftvert. Folyamatosan képezem magam MikroTik kurzusokon, illetve használom, tesztelem az eszközöket a gyakorlatban. Az otthoni hálózatomban a korábbi hálózati eszközöket MikroTik-re cseréltem, jelenleg három különféle eszköz látja el a WAN csatlakozás, VPN kapcsolat, a belső hálózat-elosztás és hálózat-biztonság, valamint a WiFi és vendég WiFi feladatait. Ez a folyamatosan bővülő „házi labor” remek lehetőséget biztosít a különféle konfigurációk, beállítások kialakítására, tesztelésére. Ezen kívül a MikroTik-et kollégákkal közösen különféle helyeken és konfigurációkban teszteljük. Közvetlen, jó partnerkapcsolatot tartunk fent magyarországi forgalmazókkal.

A hét hivatalos MikroTik certificate mindegyikét megszereztem: MTCNA, MTCWE, MTCTCE, MTCUME, MTCRE, MTCINE, MTCIPv6E.

Rendelkezem a MikroTik Trainer certificate-jével, ami feljogosít többek között arra, hogy tudásomat továbbadjam, MikroTik tréningeket szervezzek, amelyek sikeres elvégzése után a részvevők megkapják a MikroTik hivatalos online tanúsítványát.

2015. márciusa óta rendelkezem Academy Trainer certificate-tel. Ennek köszönhetően iskolám, a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola Magyarországon elsőként csatlakozott a MikroTik Academy programhoz. A MikroTik Academy keretei között az iskola diákjai ingyenes képzésen szerezhetik meg a MikroTik-tudás alappillérét, az MTCNA végzettséget.

Gyenese László
MikroTik Trainer, MikroTik Academy Trainer
MTCNA, MTCTCE, MTCWE, MTCUME, MTCRE, MTCINE, MTCIPv6E